Bakgrunn
Sørlandets rehabiliteringssenter tilbyr tverrfaglig spesialisert rehabilitering (TSR) på spesialisthelsetjenestenivå. Deres formål er å «gjøre en forskjell for enkeltmennesket og for samfunnet ved å tilby fremtidsrettede og bærekraftige rehabiliteringstjenester av høy faglig kvalitet gjennom miljøvennlig drift». Pasienter som kommer for behandling, er voksne mennesker med funksjonsnedsettelse ettersykdom eller skade.
For å sikre kvalitet og en fremtidsrettet rehabiliteringstjeneste, har de stort fokus på digitalisering, både internt og i samhandling med pasientene. I denne kundehistorien ser vi spesifikt på hvordan Sørlandets rehabiliteringssenter har gjort hverdagen enklere for både ansatte og pasienter, ved å digitalisere rehabiliteringsplanen.
Utfordring
Sentralt i rehabilitering står rehabiliteringsplanen til pasienten. Planen er pasientens verktøy i rehabiliteringsprosessen. Arbeidet med rehabiliteringsplanen er ofte preget av mye manuelt arbeid for behandler, og krever mange møter mellom behandler og pasient. En typisk prosess er at rehabiliteringsplanen printes og overleveres til pasient i papirform ved ankomst, pasienten fyller så ut planen og får innspill fra behandler i fysiske møter. Ved endt behandling må planen kopieres, scannes i flere opplag – en til journalen og en til pasienten. Innholdet i pasientens rehabiliteringsplan må skrives manuelt inn i journalen.
.jpg)
Løsning
Ved å digitalisere rehabiliteringsplanen med støtte fra journalsystemet Ad Curis og integrert samhandling, har Sørlandets rehabiliteringssenter klart å skape en mer effektiv rehabiliteringsplan. Dette gjør at pasienten kan ta større ansvar for sin egen rehabiliteringsprosess, samtidig som behandlere kan bruke mer tid på effektiv pasientbehandling i stedet for skanning og kopiering.
Gevinster for pasientene
- Økt medvirkning og motivasjon – Pasientene arbeider aktivt med egne mål fra forberedelsesperioden, hjemmeperioden og under hovedoppholdet.
- Bedre oversikt og eierskap – Tydelige mål gir klar retning og synlige milepæler.
- Fleksibilitet – Planen kan tilpasses alt fra retur til arbeid i redusert stilling til etablering av nye hverdagsrutiner.
Gevinster for organisasjonen
- Tidsbesparelse – Automatisert journalføring og færre fysiske møter frigjør ressurser til direkte pasientkontakt.
- Bedre samhandling i teamet – Hele det tverrfaglige behandlingsteamet har tilgang til oppdatert informasjon, noe som styrker helhetlig oppfølging.
- Skalerbar digital plattform – Senteret utvider nå digitale tjenester til inntaksprosess, ankomstregistrering, bildefangst, chat, timeplaner og treningsprogram.
Resultater så langt
- Kortere administrativ behandlingstid for hver pasient
- Høyere pasienttilfredshet og opplevd måloppnåelse
- Reduksjon i “usynlig arbeid” som utskrift, skanning og dobbeltføring
Fakta digital rehabiliteringsplan
Slik fungerer arbeidsflyt for digital rehabiliteringsplan i Ad Curis
- Pasient får SMS om digital rehabiliteringsplan som er tilgjengelig på advoca.no
- Pasient logger påmed BankID
- Pasienten fyller ut, med eller uten veiledning fra behandler
- Pasienten kan gjøre endringer, som behandler får tilgang til og kan komme med tilbakemeldinger
- Ved avreise låses planen og importeres til journal – automatisk.
"Med Ad Curis som journalsystem har vi en fremtidsrettet løsning, som gjør oss i stand til å møte økende krav til bruk av digitale tjenester, økt pasientmedvirkning og effektivisering. Vi ser mange muligheter fremover hvor vi kan sikre god arbeidsflyt, blant annet ved digitalisering av inntaksprosess, ankomstregistrering, fotografering, chat, timeplaner og treningsprogram."
- Hildegunn Vik Risnes, enhetsleder individuell rehabilitering ved Sørlandets rehabiliteringssenter
Kontaktinformasjon
Hildegunn Vik Risnes
hildegunn.risnes@sorrehab.no